Irish red ale/ American amber ale

wp_20160928_21_23_38_rich

Doel van deze brouw was om een red ale te maken. (Irish red ale en American amber ale) De kleur is alleen wat donkerder uitgevallen. Daarnaast is dit de eerste keer dat ik een vloeibare gist heb toegevoegd. Ben zeer benieuwd naar het resultaat. Hieronder staat het recept,

Basis
Naam recept : Red ale
Kenmerk : irisch darkish red ale
Brouwdatum : 16-8-2016
Biertype : Irish red/ Amber-Red (american)
Aantal liters : 30
Gewenst begin SG : 1061 (6,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement : 73.0%

Algemeen
Totaal benodigd brouwwater : 43,62 liter
Maischdikte : 3,85 l/kg
Maischwater : 31,39 liter
Spoelwater : 12,58 liter
Kooktijd : 90 minuten
Berekende kleur : 37 EBC(Dan A. Morey)
Berekende bitterheid : 34 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting
Tarwemout (DM) 5,5 % 0,450 kg 4 EBC
Red Crystal mout 3,7 % 0,300 kg 320 EBC
Pale Ale Malt (2 Row) 67,5 % 5,500 kg 4 EBC
Geroosterde tarwe (TF) 1,2 % 0,100 kg 800 EBC
Munchener Dark, Swaen 17,2 % 1,400 kg 20 EBC
Amber (DM) 4,9 % 0,400 kg 50 EBC

Massa hop
Goldings – E.K. 5,0 % 20 gr FWH 8 EBU
Goldings – E.K. 5,0 % 30 gr 10 Min. 4 EBU
Target 13,5 % 20 gr 60 Min. 21 EBU

voor de American amber ale:  40 gr. Cascade

Gistsoort : 1. WLP004 Irish Ale

2. Fermentis US-05
Maischschema
Maischschema naam: 1 staps maisschema (1)
Stap 1: 62°C 45 Min. 3,9 l/kg
Stap 2: 69°C 15 Min. 3,9 l/kg
Stap 3: 78°C 15 Min. 3,9 l/kg

Opmerkingen : de helft van de donkere mouten pas toevoegen na de 69 graden stap.
irisch-red-ale